tisdag 3 november 2020

Jag har varit tydlig med vad jag tycker och nu sker det än en gång

I går hånades användandet av ”säkerställa”, men som vanligt är det viktigt att påpeka att människor aldrig hånas på denna plats, även om språkvreden kan få det att se ut så. F ö är inte hån, förnedring eller kränkning något som genomsyrat undertecknads uppväxt. Dessa tre ord var tillsammans med hat och hot oerhörda företeelser. Eftersom termerna ytterst sällan användes var antagligen inte själva företeelserna så många. Eller så är man väl dum i huvet. Som äldre kan man avfärdas med att inte ha fattat vilken oupplyst tid man levde i.

Men känslan kan ingen ta ifrån en, som man skulle kunna skriva i en smörig roman eller blogg av en annan, mer innerlig, karaktär än denna!

Hur som helst är det på sin plats att åter plita ner alternativa ord att använda för ”säkerställa”, och de är många: ”säkra, trygga, garantera, tillförsäkra, borga för, skydda, se till, gardera, verifiera”. Ett så rikt språk vi har! Synd att gamla beprövade ord så ofta byts mot blahaj.

Men saker och ting blir inte automatiskt jättebra av dessa fina synonymer. Förrädiskt nog ingår de flitigt i fraser som är lika intetsägande som enstaka tomma glosor. Här ett par vanliga exempel som mest blir till utfyllnad av luften omkring talaren: ”Vi känner oss trygga med att…” – ja, och så kommer något som några ”känner sig trygga med”. Eller ”jag har varit tydlig med…” – och så något som någon ”varit tydlig med”.

Nej, jag hånar som sagt inte dem som talar på det viset. Det är lätt för vem som helst att hamna i den språkdeg som bara jäser och jäser i takt med informationsöverflödet. Ett barn lär sig tala det språk som används i och av omgivningen, tonåringar påverkar varann rejält märker man om man råkar lyssna på en grupp sådana. Märkligt nog tar även gravt vuxna efter varandras språk för att de tror sättet att tala vara ”inne” som vi sa förr, men det ordet är säkert ”ute”.