lördag 30 januari 2021

Den som inte tror att språket faller sönder bör läsa detta inlägg!

Ta exempelmeningar som ”han går på starka mediciner” och ”hon gapar och går på”. Har man inte svenska som modersmål är det svårt att betona "går" och "på" rätt, även om man i övrigt talar nästan felfritt. Det här gäller förstås alla språk: pyttesmå detaljer avslöjar den icke-modersmålstalande.
 
Men av en vanlig vuxen svensk utan några speciella språkhandikapp kan man väl kräva ett och annat? Nu ska det dock inte handla om betoning utan de många speciella uttryck ett språk håller sig med, de allra vanligaste. Ofta hamnar man i förtvivlan över att så många, bland dem folk med språk som arbetsverktyg, inte klarar av – exempelvis – vanliga prepositioner. Eller andra småord i fasta uttryck. Eller det faktum att vissa begrepp (verb, vanligen) saknar dessa småord. Sådan kunskap bör sitta i ryggmärgen.
 
”Det här är inget jag kan kommentera på”, sa en av alla dessa språkvacklare. Kommentera PÅ? Det heter väl för tusan bara ”kommentera”. Däremot säger nog engelskspråkiga ”comment on”.
 
En till knasgrej som verkar ha satt sig i Den Nya Svenska Ryggmärgen: ”Det här inlägget har tagits ner på Facebook”. Ta NER, vafalls? Vad hände med ta BORT?
 
Fler exempel som sänker ner en i förvåningens hav (ja, förlåt, det är svårt att finna ord): ”han är medlem av en klubb”. Medlem AV en klubb, hur går det till? Engelska: ”he is a member of a club”. Snart säger samma person säkert också ”han är en medlem av en klubb”.
 
Sista: ”Han häktades för mordet av kvinnan”. Det verkar som om fel person blivit häktad. Om det nu är som man tror (men hur ska man veta det?) så heter det ”mordet PÅ kvinnan”.
 
Kräver jag för mycket av människorna? Nej. Exemplen ovan hör inte till den högre skolan.