lördag 9 januari 2021

Publika korvgrillningen med upprullade ärmar blev cancellerad

Hur många gånger har man sett eller hört ”detektera” när det som menas är ”upptäcka, påvisa (existens av), finna, spåra, uppspåra”?  Hur är det möjligt att någon kan formulera sig så här: ”När kommer uppgifterna att bli publika"? Vi har svenska orden ”offentlig” och ”allmän”, varför sno engelskans ”public”? Det är en tidsfråga innan vi ser uttalanden som ”vi kommer gå publika” när man talar om att man ska tillkännage, ”gå ut med”, något. Och förresten är väl detta ”gå ut med” som inte syftar på en hund något likaså relativt nytt. 
 
Haha, så roligt det nya pladderspråket låter! Man kan tänka sig meningar som ”vad går ni ut med och vad tar ni med er”. Som vore det förberedelse till en hajk: ”vi går ut med en ränsel och i den har vi med korv att grilla”! 

Och har man otur kan hajken bli "cancellerad", Tydligen är ”inställd” ett ord som är så konstigt att ”cancellera” vinner ordduellen. Kan man hitta något bra i detta så är det väl att vi via engelskan får in mera latin i språket och det kommer att gå lättare för svenskspråkiga att lära sig italienska, rumänska, portugisiska, franska och occitanska. M fl språk.

Det gäller bara att ”rulla upp ärmarna”, som nån skrev. Eller ”kavla” upp desamma, som vi sa i Den Gamla Världen. Men vill du säga ”rulla upp ärmarna” så gör det. Inte många språkvårdare anser det vara fel. Det är vi brukare som formar språket, säger de.