fredag 15 januari 2021

Det finns plötsligt anledning att ta ett grepp om ordet "tilltag"

Med grepp för vinterväglag: dubbpjuck

Informanterna L och T rapporterar från den språkliga verkligheten. De gick in i en butik för att köpa ett par pjuck, som vi sa förr i världen. (Skrev mest för att kolla Words stavningskoll – den reagerar inte för ”pjuck”!) 

I affären, hörande till en av våra större kedjor, fanns ett anslag med anledning av pandemin. Texten började bra: ”Vi tar både din och våra anställdas hälsa och trygghet på största allvar.” Sen kom det: ”Vi har därför gjort nödvändiga tilltag i våra varuhus i linje med de rekommendationer som ges från våra myndigheter”. 

Butiker och/eller andra verksamheter som är seriösa bör inte ägna sig åt ”tilltag”. Visserligen har överlöparen (min högst privatpersonliga åsikt) SAOL med synonymen ”initiativ” under uppslagsordet ”tilltag”, men eftersom akademin ofta i högre grad tillskriver (!) sig rollen som beskrivare än normerare vore det intressant att veta vilken grupp ”brukare” (så brukar vi språkanvändare kallas) som står bakom ordet ”initiativ”. Detta har nog i de flestas öron en positiv klang. Vilket inte gäller ”tilltag”. 

Ordboken SO definierar ordet så här: "o­överlagd och självs­våldig handling". SAOB ger endast negativa innebörder i sina förklaringar. Folk födda på 80-talet jag frågat känner också bara igen tilltaget som ett ”streck, hyss” eller värre.