lördag 23 januari 2021

Orättvist! Grammatiken vänder en ryggen fast man gör sitt bästa

Det kan ibland hända en att man får ett visst intresse för grammatik. Man kan nästan börja gilla den. Men den ställer sig kallsinnig till förhållandet. I gårdagens text fanns följande (del av en mening): ”Vid adjektivet är aktionen dock normalt potentiell”. (*) Låter det inte mer som en myndighetspersons/byråkrats röst? Ja,  även om sådana sällan talar om ”adjektiv”.

”Predikationsbas” var något annat att snubbla på (i går, igen). Men den som söker ska finna och mycket riktigt: Tieteen Termipankki, Vetenskapstermbanken i Finland, har publicerat en ”tilläggsuppgift till SAG”, och förklarar ordet så här:

Den eller det som något utsäges om. Subjektets referent är t.ex. den finita verbfrasens predikationsbas. Nominalfrasens referent är predikationsbas för huvudordet och de andra deskriptiva leden i nominalfrasen. I mormors nötta gafflar är nominalfrasens referent predikationsbas för ’’'gafflar’, ’’'nötta’, ’’'mormors’. Subjektets referent kan dessutom vara predikationsbas för predikativ eller adverbial och för infinita verbfraser i satsen. På samma sätt kan ett objekts referent vara predikationsbas för infinita verbfraser, predikativ och adverbial i satsen. Uttrycket för predikationsbasen har ofta *kontrollrelation i förhållande till ord i det led som beskriver predikationsbasen (*kongruens, *reflexiv funktion). Jfr *nexusrelation.
 
Hur tacksam man än kan känna sig mot Tieteen Termipankki, återstår en liten undring: Finns det även något ställe – eller en människa – som långsamt och metodiskt kan förklara termbankens förklaring?
 
Det blir väl som vanligt: man kan inte begripa allt, hur gärna man än vill.

*Hörde f ö i dag en gube säga i en radiointervju: "Detta är potentiellt allvarligt"