lördag 2 januari 2021

Många skriver under på att det är skillnad på skit och pannkaka

Man kommer inte långt med ”skit och pannkaka” (se gårdagens inlägg) i några uppslagsverk. Vad som skulle behövas är något som ”Svensk handordbok” eller modernare syskonet ”Svenskt språkbruk”. Inte inte de heller, förresten, utan en folkligare variant med dialektala uttryck. 
 
Men förresten hade jag fel i går när jag skrev att uttrycket är ”blanda skit och pannkaka”. Antagligen hade jag skallen full av innebörden av ”mölja ihop” som ska ha använts om man ville beskriva ”blanda ihop likt och olikt”! I kölvattnet av alla dessa ”hopblandningar” kommer pannkakegrejen seglande, för är det något man får många träffar på nätet av så är det uttrycket "det är skillnad på skit och pannkaka". Den inre betydelsen av det kräver inte massor av IQ, den lyser själv av sin egen klarhet. Kanske är den bloggare mest rätt ute som skriver om hur hennes mormor, född i slutet av 1800-talet, använde uttrycket. Mormor som ”gillade ordspråk och talesätt”, sa så ”då hon såg orättvisor där samhället gjorde skillnad på fint folk och fattigt folk”. 

Och bortsett från det gamla klassperspektivet är det en riktigt användbar mening. Vem behöver inte ofta säga att något är bra och dåligt samtidigt? 

En annan person hade ytterligare en formulering för sig och skrev ”skit är skit och pannkaka är pannkaka” varvid vi närmar oss Frödings ”snus är snus”-dikt som kanske tar priset i att få ihop självklarheter till en vacker form. 

Inte lika snyggt, men ändå effektivt är det jag själv brukar säga som summering när sådan behövs: ”Jaa, du, när det är bra är det bra och när det är dåligt är det dåligt”. Pröva det själv, sänk rösten och försök låta mästrande, överbetonande och docerande dessutom. Titta sen på den tilltalade när innebörden av detta storslagna går upp för vederbörande. 

Det är värt den lilla förställningen, jag lovar! Men den ska kanske inte prövas på någon obekant man vill imponera på.