torsdag 14 januari 2021

Köttberget åter enrollerat. Fast nu i en truppavdelning från antiken

Här satt man och tyckte sig höra till en efterkrigskohort, men då kom en politiker och kallade den köttberget. Det gjorde somliga upprörda, men äsch: alla hör ju till någon kohort samt består av mer eller mindre mängder kött. 

Den då svenske finansministern Pär Nuder lär ha myntat uttrycket för sexton år sen. Innebörden känner de flesta till – köttberget var den stora generation som snart skulle försörjas av en något mindre. M a o befinner vi väl oss nu i den sits Pär N beskrev. 

Som förolämpning är det inget vidare. Det är alltid svårt att ta åt sig av ett gruppord (Jo, en del gör det). Detsamma gäller t ex ”pensionärer” och andra åldersord som en dag berör oss alla om vi inte dör i förtid. Lite vagare är det med ”slashasar, idioter, knäppskallar”, som kan finnas alla åldrar. Men vid närmare eftertanke tär sällan kollektiva skällsord alls på självkänslan. 
 
Köttberget fick nyligen en motsvarighet från amerikansk engelska, nämligen ”boomer”. Ordet har som vanligt importerats hit och håller på att tränga ut Pär Nuders köttberg, vilket är synd. 

Även i USA var det tänkt som en förolämpning men, som sagt, sageskvinnan kommer själv en gång att vara en dem som föddes innan dem som föddes efter. 
 
Hur kommer man på sånt här? Jo, det var någon på pressträffen från Folkhälsomyndigheten som nämnde ordet "kohortvård" I sammanhanget verkar det helt simpelt betyda ”en ’avskild grupp’ där bara smittade vårdas” och där personalen inte jobbar med ”kohorten icke-smittade”. Det här låter som ett kapitel ur boken ”Icke-nödvändigt extraspråk”. 

En äldre betydelse av ordet kohort är: ”truppavdelning under antiken”, en bra rätt beskrivning på en själv och ens kohort. Men då bör definitionen vara: ”Truppavdelning från antiken”