söndag 9 maj 2021

Foträta skor för tråkiga sköterskor och lika trista vänstertyper

Att ha foträta skor borde väl vara bra? Men ordet ”foträt” existerar knappt i ordböcker (eller mitt Word-program), vilket däremot ”fotriktig” gör. I SO står ”anpassad till fotens form” med tillägget ”om sko”.
 
Trots sin nästan icke-existens används ”foträt” i två sammanhang (visar min egen vetenskapliga undersökning på Google). Dels gäller det skovalet hos människor som tänker göra jobbiga saker: motionera, arbeta, gå runt i en stad en hel dag och shoppa etc. Låter som en bra plan.
 
Märkligt nog används samma begrepp om en person som är tråkig, töntig, alltför korrekt – ja, det finns en massa sätt att vara foträt på. Det nedsättande användandet beskriver vanligen ”vänstervridna” och härstammar säkert från den tid då dessa klädde sig ledigare än de mer ”högervridna” medmänniskorna. I en krönika från 2015 finner man en skribent som skriver om "Slussenkramarna, som uniformerade i foträta skor och praktiska ryggsäckar slåss för den kulturhistoriskt intressanta trafikrondellen…"

Undertecknad hörde till de töntar som gick (och fortfarande går) i sådana skor, men i vår ungdom hittade vi sätt att chikanera dem som gick i ännu löjligare skor: damer med ”systerskor”. Och här kommer lite modern historia:

Nordiska museet, foto Elisabeth Eriksson
Hästens Skofabrik (i folkmun Sko-Lasses: egentligen AB L.E. Larsson & Co), var en skofabrik i Uppsala. Företaget grundades 1914 och 1932 hade man omkring 250 anställda

Fabriken flyttade 1968 till Umeå och las ner efter några decennier. Namnet lever vidare men innehas numera av ett norskt skoföretag.
 
 
Hästens tillverkning i Uppsala var den sista tiden inriktad enbart på damskor. Företaget hade ensamrätt på sin så kallade "Systersko" (uppgifterna från Wikipedia)

Namnet på skon då? Nordiska museet beskriver dem som "slejfskor för dam av en kvalitet som brukar kallas 'systerskor' som är fotriktiga och bekväma och tidigare vanliga på sjuksystrar".
 
Trista typer: Bekväma skor på jobbet! Klipphängare: Det finns de som tänker annorlunda.