måndag 17 maj 2021

Hin håle önskar omgivningen en god natt, själv råkar han illa ut

En äldre person i min närhet kan ibland utbrista i ett ”snacka skit och önska nyår”. Det skulle kanske översättas till ”bullshit” av en yngre människa, vars far- och morföräldrar i sin tur sade ”snicksnack”. Visserligen är inte den nämnda äldre personen 114 år, men man kan få för sig att man befinner sig i den åldern när man söker vissa talesätt på nätet. Träffarna för ”snacka skit och önska gott nytt åt” är inte många om man jämför med ”bullshit,cirkulent, wow, boomer”.

Något lite vanligare tycks Tyko T:s verbala utbrott (som handlar om en annan skit) vara: ”Samma skit i krukan som i locket”. Sbråk skrev bl a om detta 5 augusti 2019. Utsagan i fråga är alltså ännu i vår tid något gångbar, trots att den har ett bildspråk som kräver viss välvillighet av användaren: det är väldigt sällan en kruka är fylld med vad det än må vara upp i locket, s a s. Men äsch, låt oss inte förstöra ett bra uttryck.

För något år sedan sökte jag det likaledes svårfunna ”Gonatt, sa fanken när han trilla’ i vattensån”. Det var vad moster Astrid (född 1906) sa när hon ville förstärka en avfärdande innebörd i ett yttrande. Men ”bullshit” vore inte här en möjlig synonym, snarare ger meningen om den onde som faller i vattnet uttryck för något djupare.

Då, vid förra nätsökandet, fann jag inte mosters fan. Kanske skrev jag in fel sökord, för nu dök det upp flera träffar. Originalet anges vara värmländskt (förbehåll: ingen vet förstås längre) och är språkligt stramare än mosters: Gonatt sa fan, stöp i vattsån.