tisdag 18 maj 2021

Ut över vattnen med greken Herakleitos vid rodret, inte Hin Håle


Från mosters fan som trillar i vattnet (i går) till ett annat vatten. Här kommer en snutt snodd ur tidskriften Forskning och framsteg, 2011. Texten är skriven av Hans Ruin (d y, måste tilläggas, särskilt för de äldre). Den handlar om Herakleitos som sägs vara mannen bakom uttrycket ”Allt flyter” och ”Man kan inte stiga ner två gånger i samma flod”. Kanske, skriver Ruin, är det i själva verket Platon som ligger bakom sentenserna. Men strunt samma, här är citatet:
 
Från Herakleitos finns dock ett annat citat som på ett mer poetiskt sätt fångar erfarenheten av alltings pågående rörelse och förändring: ”Runt dem som stiger ner i samma floder flyter ständigt annat vatten till.” Då blir utmaningen att finna det mått som ändå låter oss orientera oss på livets flod. Därför är Herakleitos inte bara flodens och rörelsens tänkare utan också tänkaren av logos, av ordning, ord och förnuft. Ur denna spänning föds filosofin, och i den lever den alltjämt.
 
Det är möjligt att filosofin ännu, ett decennium senare, håller sig med ”ordning, ord och förnuft”, men frågan är vad som händer om man tillämpar (”applicerar”, skulle föredras idag) måttet ”som ändå låter oss orientera oss på livets flod”? You tell me! Eller ”Säg det, du!”
 
Läsaren av Sbråk undrar: Men varför skriver människan på engelska då och då när det verkar vara en av de företeelser som bloggen attackerar?
 
Det är bara början på en färd ut över  såväl vida vatten som en del rätt grumliga varianter. Dock inte med fan som styrman, han faller ju i, utan med Herakleitos, en balanserad sälle.