onsdag 26 maj 2021

Ytterligare en glad gamäng som föreslagit huvudspråksbyte

Att sitta så här och skojblogga i det lilla (samt slutna) formatet gör att nyheter kan komma till en ett par år efter det att de såg dagens ljus. Här ska berättas om en ordväxling som ägde rum för drygt ett par år sedan. Upprinnelsen var ett inlägg i tidskriften Resumé, skrivet av visionären och entusiasten Walter Naeslund, som föreslog att vi skulle byta huvudspråk, från svenska till engelska. Alltså samma idé som Marian R hade år 2007 (se sbråkbloggen 22 maj).
 
Det är naturligtvis glädjande att se sådana påhitt bemötas med ungefär samma invändningar som ens egna, men Per-Åke Lindblom, Språkförsvarets ordförande, har betydligt fler och mer underbyggda än undertecknad kan åstadkomma. I hans svar till Naeslund i samma tidskrift, Resumé, råder det inget tvivel om vem som besitter mest kunskap och erfarenhet.
 
Om Naeslund mest tänker i snödare termer – vi är så små att vi måste hävda oss i den ekonomiska världen – beskriver Lindblom allt annat ett språk också påverkar och påverkas av: kultur, historia, språkvetenskap samt -sociologi m m.
 
Han resonerar bl a om minoritetsspråken. Det finns som bekant ett stort engagemang angående de andra, mindre, men ändå officiella språken i Sverige: finska, meänkieli, samiska, jiddisch och romani chib. Vad ska hända med dem, de ligger väl redan illa till?
 
Ett förslag som Naeslunds är inget att fästa något avseende vid. Med tanke på vad huvudspråket svenska förvandlats till samt hur snabb den förstörelsen är, törs man inte tänka på hur en plötsligt introducerad engelska skulle funka som ersättningsspråk.
 
Bortsett från det är Lindbloms ”försvarstal” mycket intressant: https://www.resume.se/alla-nyheter/opinion/svar-till-walter-naeslund-svenska-ar-inget-litet-sprak/