tisdag 28 december 2021

Goda dödar och en enda mellandag - vår tid är full av mysterier

Man måste ju allt oftare tänka (och tycka) ”vadihelvete” när dissonanserna når ens öra, när horrörerna till ordformationer når ens öga!
 
Alla kommersiella mejl till mig hamnar under rubriken ”Kampanjer”. Man kastar ändå en snabb blick på dem eftersom saker ibland hamnar fel. Då lyser de mest fantastiska rader mot en, rader som ska fånga ens uppmärksamhet och locka vidare in på konsumtionens glatta bana. Och det stämde till viss mån denna gång, för där stod: ”Gott slut och glad mellandag!” Tankarna börjar veva runt: här gäller att skapa ordning!
 
För det första finns det väl fler mellandagar än en, hur glada eller ej de nu är? Och visst är ”gott slut” bekant, men det har alltid skorrat i mina öron. Man kan lätt tolka ”slut” som ”död”, så den som önskar en detta ”gott slut” önskar en en ”god död”! Vilket förstås bättre än en ”dålig död”. Men det är ändå inte enkelt för någon! En vett- och etikettsexpert förklarar att:
 
”Gott slut” kan användas under ett litet fönster runt 30–31 december.

Hm, "ett litet fönster". Här gäller det att ha koll på såväl datum som sina ”vindögon”. Jovars, så kan ”fönster” snart komma att heta eftersom engelska har samma gamla ord i botten (window) som det nordiska ”vindöga”. Det var tyskarna som under Hansatiden kom och slängde in (och kanske även upp) sina fönster som hos dem hette ”Fenster”.

Nu tappade jag tråden igen, men vi går tillbaka till den i morgon! Under tiden: Ha inget gott slut än – vänta till 30 december!