torsdag 23 december 2021

En uppmaning dan före dan: Människa, ut och dra i alla strån!

Knappt har man skrivit ”halmdocka” innan det dyker upp fler begrepp inom natur- och bondegenren! Informanten L berättar att han hört någon säga (i radio, angående klimatkrisen): ”Vi måste dra i vartenda strå”.
 
Talesätt är ofta fulla av bildspråk och den bild man ser framför sig här är en av de roligare. Men här blev det fel, uttrycket som förmodligen åsyftas är ”vi måste alla dra vårt strå till stacken”.
 
Ja, sannerligen säger jag eder: det är verkligen en tid för halm och strå. I diverse psalmverser finner man rader som ”vem vilar där i krubbans strå?” En mera känd strå-vers finns i psalmen När juldagsmorgon glimmar:
 
När juldagsmorgon glimmar
Jag vill till stallet gå,
Där Gud i nattens timma
Ren vilar upp på strå

Det är väl bäst att ”översätta” (om jag nu har innehållet klart för mig): Det handlar om Jesusbarnet (Gud i människogestalt) som ligger i stallet på en bädd av halm, strå. ”Ren” är en gammal förkortning av ”redan” och det är alltså ingen ren som ligger där.
 
De här gamla raderna påminner en om att julen har sitt ursprung nån annanstans än i kommersens högborgar. Nej, undertecknad är inte vad som kallas ”bekännande kristen”, men det kan ändå vara på sin plats att se vad som hänt sedan Jesu födelse, i alla fall den berättelse vi har om julens början.
 
Vad gäller klimatkrisen: vi borde vara fler som drar i strån!