torsdag 30 december 2021

Mer raseri, förgrymmelse och ursinne över sakernas tillstånd

Det finns en kommentar man hör så ofta att det är svårt att inte gäspa käkarna ur led av pur leda. Folk yttrar den om och om igen och man kan utan att ta i kalla den bränsle för denna blogg som drivs av ursinne, raseri, vämjelse, förtvivlan och något pyttestänk av humor. Kommentaren lyder: ”Språk förändras”. En annan ofta använd fras jag får mig till livs är: ”ALLA äldre har ALLTID sagt att ALLT var bättre förr”.

Tänk om dessa förpäpplade upprepare av dessa OERHÖRT tjatiga fraser kunde besinna sig. Jag tar det så gärna igen: Här sitter jag, en gammal kärring och säger att en hel del kvalitéer hos människan var bättre förr. ALLT var inte bättre. En hel del var SÄMRE.

Nå. Språket ändrade sig även ”förr”. Det ändrade sig kontinuerligt innan JAG föddes, vi talar om ett några hundratusen år. Det ändrade sig fortfarande hela tiden när jag var ung, mindre ung och halvgammal.
 
Sen kom något vi för enkelhets skull kan kalla den digitala revolutionen och under denna har det mesta ändrat sig fortare än man hinner säga morfar Ginko. P g a denna digitala värld är språkets halveringstid kraftigt förändrad.

Ska det vara så j-a svårt att lägga märke till? Det hörs ju och syns dagligen och stundligen. Ven ljuger mina belackare för? Mig? Sig själva?