lördag 18 juni 2022

Kan priser falla brett? Kan en plätt verkligen vara rätt eller lätt?

Har man inte uppenbara språkliga knasigheter att ta till får man väl tänja lite på saker man ser så att det går att dra i gång en liten klagovisa. En rubrik som ”Bopriserna faller brett” låter kul fast det är svårt att reda ut vari det roliga ligger.

Förmodligen är det kombinationen av verbet ”falla” och adverbet ”brett”. Det är lätt att se framför sig hur något beter sig då: det går både neråt och liksom ut åt sidorna. Som en av inställningarna på ett duschmunstycke. Egentligen räcker det väl med ”bopriserna faller”, men jag är nog inte rätt person att bedöma saken.
   
I en annons för solkrämer hade en skojpropp kommit på en slags slogan: ”Sola rätt som en plätt”. Här ligger väl roligheten mest i ljudlikheten med ”lätt som en plätt”.

Fast så himla vitsigt är det väl inte? Å andra sidan har kanske originalet kommit till på samma sätt, för det är ju svårt att förstå vad som är särskilt lätt med en plätt.

Ordet plätt kan användas om allt möjligt med en rund form och som är platt och litet. Det finns blodplättar (trombocyter) och annat som inte enbart styr tanken i småpannkakors riktning. Min slutkommentar till såväl ”rätt” som ”rätt” som en plätt blir alltså: Hm.