lördag 25 juni 2022

Lite socker i botten så går medicinen ner. Eller är salt bättre?

Ett par exempel, som de låter numera, ur vardagen, som den ser ut numera: Först ut något om tillväxten. Inte den i markerna som kanske avstannat av en värmechock. Nej, här gäller det den tillväxt som inte bara ska hålla oss vid liv utan göra oss rikare och således kuta snabbare mot branten. (Tänkte på klimatet och några andra petitesser.)

Wikipedia säger: ”Ekonomisk tillväxt – den relativa ökningen i något produktionsmått”. Ålrajt, tillväxt betyder ökning. Det gäller även tillväxt hos växter och djur. Och människor, får man förmoda. Fört är man är liten och sen växer man. Enkelt och banalt resonemang, anser läsaren.

Må så vara, men nu finns ett återkommande begrepp som får mig att ligga sömnlös på nätterna: ”den negativa tillväxten”. Jag vill inte blotta hur lite jag fattar, men var snäll och fundera över vad ”negativ tillväxt” egentligen är. Något i stil med de centimeter som försvinner i ens längd med åren? Men då är det väl knappast tillväxt, hur negativ den än är?

Det kommer mer. I en artikel skrev en journalist att man får ”ta det (vad ”det” nu var) med salt”. Vi sa förr ”en nypa salt”, men citatet kommer inte från ett recept utan en tidningsledare.

Och så var det Sommarprataren (P1-program) som skulle prestera en ”gråtfylld hyllning” till en förälder, vet en mängd tidningar att berätta. Jag känner till ”tårfylld” och ”gråtmild”, men gråtfylld var nytt för mig. Bäst att ta det med salt.