måndag 13 juni 2022

Det finns mer än språk att haka upp sig på i det här &%¤~# landet!

Denna morgon betedde jag mig lagvidrigt: gick mot rött. Det gör man för all del ibland, men med viss koll. Nu hade jag stått i penséer medan några på motsatta sidan började gå över. Så är det lätt att bli offer: man lämnar över ansvaret åt andra och dras med av fårskocken.

Just de här fåren var betydligt snabbare än undertecknad. En bilist tutade ilsket, med all rätt.
I Tyskland får man böta 5 euro för detta brott. Kanske inte så många verkligen bötfälls, men lagen lockar ut privatsnutar som ropar varningar till överträdarna. Eller skäller på dem.

Språket ropar inte så många om (som det verkar) och bloggen måste pausa det vanliga klagandet då och då. Men här ska ingen avsäga sig den roll gamla kärringar har: vara gnälliga gamla kärringar. (Detsamma gäller män, även om områdena det gnälls på kan skifta något.)

Nu till dagens ilska: Fårskockar är graciöst rörliga om man jämför med fotgängare i yngre åldrar som har mycket svårt att ge plats åt andra på trottoarer och liknande. I dag hade det skapats en fålla vid en simhall. Skolbarn vällde ut och fram ur hallen. De rörde sig inte en tum åt sidan för oss som kom från alla hållet.

Det här stillastående, tomma gloendet framåt (eller ner i en telefon) samt oförmågan att släppa fram andra kan man inte enbart skylla unga för. Vad är det som hänt? Jag VET att sånt här gick smidigare förr. Och den stackars simhallspersonalen bekräftade: de har svårt att sköta jobbet i den trögflytande massan.

Här skulle man kunna avsluta med funderingar om den reflexbetingade individualism som släktet uppvisat under många år redan: "Bara JAG kommer fram så skiter jag i resten". Men t o m en sån iakttagelse är uttjatad.