lördag 11 juni 2022

Omvärldskorrekturläsaren klipper till med fler intressanta intigheter

I ungdomen flinade vi ibland åt äldre som inte hängde med och som inget fattade. Det är inte mer än rätt att det händer en själv. En rättvisa, om än inte gudomlig. Vad man inte uppfattade som ung var att de äldre flinade tillbaka. Erfarenhet av allt möjligt spelar roll, med åren får man se och höra mycket upprepas om och om igen.

Minns hur jag skrattade åt titeln ”omvärldsanalytiker” när den dök upp för nåt decennium sen. Vad i helsicke gör en sådan? Men man kan ju sno själva ickeidén bakom knäppa jobbeskrivningar: här skriver er omvärldskorrekturläsare!

En sådan kan hindras i läsning av texter utan tydliga språk- eller stavfel. Snåriga eller krystade formuleringar kanske leder in tanken i labyrinter. I dag skrev en politisk kommentator: ”Sannolikheten för ett oklart läge efter valet är därmed rejält förhöjd”. Kanske låter det inte konstigt för andra? Så kan det förstås vara.

Bläddrade vidare i pappret (=tidningen) och där stod, angående problemet med långa väntetider för pass: ”Genomsnittet för väntetiderna är nu noll till tio veckor”. Hur räknar man fram ett sådant genomsnitt?

Och så kommentaren från en partiledare: ”Nu har det här problemet lösts ut”. En annan partiledare talade om ”samarbetsvillighet” och satte mig därmed på spåret till en intressant upptäckt.