lördag 4 juni 2022

Korrar sveper, skepp sjunker och distanserade sångerskor sjunger

P1:s Studio ett summerar sitt innehåll på hemsidan. Bl a står där: "Korresvep kring det ekonomiska läget i Europa. Wasaskeppet sjunker igen, men denna gången på land. Distanserad rysk primadonna sjunger igen."

Vet alla lyssnare vad ”korresvep” är? Att olika utrikeskorrespondenter beskriver europeiska ekonomiläget? Men de kanske känner till att skeppet Vasa stavas med litet v. Trodde undertecknad. Den prima och intressanta sidan Faktoider vet annat och skriver: ”Ska man vara historiskt petnoga så är ingetdera helt korrekt”. 

Men hur är det då med ”Wasaskeppet sjunker igen, men denna gången på land”? Bestämd form som här (nu är det jag som troooor något igen) är vanligast i sydligaste delen av landet. ”Men denna gång på land” skulle jag själv skriva. Å andra sidan hör man märkligt nog obestämd form efter alla, som i ”alla tre systrar…”. Inte mången j-l bryr sig väl, men där är jag bestämd! ”Alla tre systrarna”, ska det heta!

Svårare är det då med den distanserade sångerskan (här kallad primadonna). Är hon en tillbakadragen person? Eller är hon distanserad av andra, bättre, sångerskor? De två betydelser SAOL ger är ”lämna bak­om sig i tävling; över­träffa” eller ”markera av­stånd”.

Från de distanserade till de begåvade. Skriverierna om polisens "begåvningstester" förvånar. Ordet "begåvning” låter som om det vore brännmärkt i dag. Är det bara jag (som vanligt, knorr, knorr) som inte hört det nämnas på flera år? Jo, det har det förstås, men inte så rikligt och inte på det vis som i snacket om polistesterna. Ska fundera och återkomma om begåvningen.