fredag 3 juni 2022

Den som passerat bäst-före-datum får ge nytt liv åt det gamla

Förstörelsen av våra språk (det är i svenskan jag märker erosionen, men de flesta tungomål påverkas) är inte det enda sabbande som tidsandan bedriver och plågar människan med. Den livsfientliga kroppsfixeringen är en annan. Ingen kan ha undgått vilken industri de så kallade skönhetsoperationerna vuxit till. I ens egen ungdom såg man på sin höjd (i veckotidningarna) någon berätta om sin glädje över att ha korrigerat en böjd eller för stor näsa.

Nu måste minsta kroppslig ”defekt” tas om hand och åldrande tvunget stoppas till varje pris. Ett par samtida händelser breddar den väg som sedan länge beträtts: en är Abbas jätteshow med avatarer där bandmedlemmarna ”uppträder”, fast digitalskapade. Som de såg ut för fyrtio år sen.

Egoproffset Madonna har ”gett liv" åt ett digitalt ”konstverk” av sig själv där hon som ung och avatar (avklädd, givetvis) föder fram träd och växter ur skötet. Verket kallas lite blygsamt ”Mother of Creation”.

Dessa artister – som kommer att få många efterföljare – skapar filmer från en period de ansåg som sin bästa, utseendemässigt. Sbråkmakaren brukar vara sparsam med bilder på sig själv, men det finns en som nog överträffar alla senare stadier i livet, utseendemässigt. 

Funderar på att göra en läcker och rörlig kreation av den.