torsdag 16 juni 2022

Detta är många olyckligas roll idag: kläcka ägg och torka kräk

I dag får det bli ledigt från de tunga frågorna om hur världen ser ut och vart vi är på väg.  För övrigt: skit i att bry dig om skillnaden på ”var” och ”vart”, dagens språkfolk anser det vara onödigt. ”Du är så negativ”, säger människorna till mig. Men någon måste ju ta hand om allvaret när alla andra vill ha roligt. För dem kommer nu saker av tjofaderittan-karakär.

Efter att vid flera tillfällen stött på den festliga feluppfattningen angående vad mänskliga varelser gör med ägg, kollade jag runt lite på nätet och jodå, där fanns en del. Mest, av förklarliga skäl, på receptsajter och i veckotidningar, men även på ett e-handelsföretag som säljer ett verktyg att önska sig när man står mitt i baket!

Mojängen kallas ”äggseparerare” och beskrivs så här: Nu blir bakning lite enklare med detta praktiska köksredskap som gör det enklare att separera äggulan från äggvitan. Kläck ett ägg över verktyget…

Det skulle nog vara svårt att få dem som verkligen kläcker ägg att samtidigt balansera på detta verktyg. Men många andra ”äggkläckare” på nätet som bakar och lagar mat är tydligen också av den uppfattningen att de just kläcker ägg.

Om en smula vanlig bonn-negativitet tillåts: det är lite tråkigt att såna här misstag sprids med blixtens hastighet, men lyssna inte på mig, en gammal felfinnare.

Slutligen måste även de som ”torkat kräk” adresseras (”tas upp”, hade vi kunnat säga i en annan tid). Det tycks vara mest mödrar och man får lust att säga till dem att de säkert har nog arbete med sina småbarn och kanske bör sluta torka kräk dessutom.