lördag 23 juli 2022

De herrelösa katterna gör alldeles rätt i att försöka fly världen

Det sker två gånger inom loppet av några minuter: jag läser i en tidning om en person som gör något medans nåt annat sker. Medans? tänker såväl jag som Words stavningsprogram, som i denna skrivande stund ber mig ”överväga det talspråkliga ordvalet”.

Nästan samtidigt skickar informanten M ett sms med citat från en annan tidning där en annan journalist likaså skrivit ”medans” nånting. Tänker tillbaka på ett inlägg i bloggen den 15 juli. Där skrev jag om A Mildner som i sin tur skrivit i en krönika 2006 att han trodde att ”stilistiken kommer att ersätta grammatiken” i framtiden.  Människor skulle vakta mer på sammanhang och anpassa sitt språk efter detta, ansåg AM. Och det kan förstås vara så att dessa journalister av i dag som skriver ”medans” i sina tidningsartiklar har gjort bedömningen att vardagligt språk i tidningsartiklar är okidoki.
  
Bild: Sašo Tušar, Unsplash
"Medans" togs in i SAOL år 2006, men dessförinnan fick folk själva hålla reda på stilnivåerna beträffande "medan" och "medans" även om ordlistan i dag lägger till anmärkningen att det senare är vardagligt.
Ingen ordning i den här världen, tänker jag, och hör en radioreporter beskriva ett efterlängtat ”äventyrsspel” som utspelar sig i en ”förfallen cyberstads neongränder” där ”man styr en herrelös katt som försöker ta sig ifrån världen”. Man är snart den katten.