söndag 17 juli 2022

Hur är det med kanter och kammar? Över vilka drar man folk?

Informanten O berättar att han i ett nyhetsinslag i tv hör någon tycka att "många drog alla ungdomar över en kant". O tillägger: ”Du har nog stött på det”. Ja, det kan han hoppa opp och sätta sig på, det dras för fullt över kanter.

Googlar man finns en hel del att läsa om det felaktiga kantdragandet, bl a har jag själv skrivit om det i denna blogg 10 maj 2018, och där gjort sak av hur obehagligt det skulle vara att råka ut för. Men det är väl inget vidare att dras över en kam heller, även om det inte verkar lika dödligt.

Hur som helst är det ett gammalt tyskt talesätt som ligger bakom (från den tid när inte engelska dominerade hela språkvärlden) och detta löd ”Alle über einen Kamm scheren”. På svenska ges i ordböcker alternativen ”dra/skära över en kam”. Ursprunget lär ha med fårklippning att göra.

O pekade också på något som Sbråk missade förra gången. I diskussionen om ”kant” eller ”kam” på sajten Språkförsvaret, finns en rolig kommentar från signaturen Ordbajsaren (2013) som – efter att ha redogjort för uttryckets troliga härkomst – skriver: ”Nu när vi har mer kött mellan benen så kan vi konstatera att det blir mer ologiskt att säga kant i stället för kam.”

Stilpoäng till Ordbajsaren som får till ett mycket roligt ordskämt utan att skriva folk på näsan och förklara det! Detta är en av de riktigt svåra konsterna för skribenter: hur mycket kan man hoppas går fram av ens försök till lattjande? Kan man dra alla läsare över en kam?

Men nu ökar det felaktiga uttrycket i antal så att det märks. Snart är ”kant” inne i rullorna (om nu rullor kommer att existera) som variant till ”kam”.