onsdag 6 juli 2022

Gillar man grejer, eller omfamnar och äääälskar man dem barra?

Det ena ger det andra, som ger det tredje. Som i sin tur ger det fjärde. (Läsaren får gärna fortsätta räkna själv.) Knappt hade jag skrivit ordet ”gilla” (inlägget i förrgår) så gjorde sig ett annat ”gilla” påmint. Det var när jag skrev om de numera populära ”omfamna” och ”bejaka” som tanken kom: i en hel del fall kan de ersättas av det enkla ”gilla” som tycks tappa mark.

Kanske känns ordet för svagt, vad vet jag, när folk gillar grejer säger de ofta ”jag barra ääälskar väskor/jordgubbar/GT” (det senare ska utläsas ”gin och tonic”, de som tycker om Gamla Testamentet brukar inte äääälska det).

Roligaste ordboken att slå i är SAOB som beskriver ett antal olika ”gilla”. Ett betyder ”godkänna, godta, ge sitt bifall”, m fl. Tänk på uttrycket ”det gill(a)s inte!”

Och så har vi vårt vanliga ”tycka bra om”. Där skickar artikeln (den skrevs 1928) i SAOB med en varning, nämligen att ordet är ”starkt vardagligt, med prägel av slangspråk”.

”Gilla” kan också vara av juridisk art och betyda ”stadfästa, sanktionera, fastställa”.

Alltså har "gilla" haft en mängd användningsområden i äldre tid men därefter mest använts i betydelsen ”tycka om” – den som 1928 sågs som ”slangspråk”. Nu verkar det åka ut till förmån för ääälska, omfamna och bejaka.

Som fastlåst nörd tvingas även undertecknad omfamna dessa förändringar, men det är vår tids snabbhet som kommer att förvirra människor och undra vad andra säger egentligen.