tisdag 2 augusti 2022

Att saker heter som de gör, vem bryr sig om sådant om hundra år?

Det finns mål, mål, mål och så mera mål. På sajten svenska.se/tre/ ger SO en hel massa sådana:

1) av­sett resultat av verksamhet 2) av­sedd slut­punkt för förflyttning 3) före­mål eller om­råde som det gäller att träffa med kula, pil, boll eller dylikt 4) poäng­givande spel av boll eller puck över motståndar­lagets mål­linje 5) mättande mängd föda 6) juridiskt ärende som prövas in­för dom­stol 7) förmåga att tala 8) dialekt.


Inte nog med det: En försvarlig mängd ortnamn i Sverige slutar på -måla, som dock inte har med färglägga att göra. Hos Institutet för språk och folkminnen kan man hitta rubriken Vanliga ortnamnselement och därunder efterleden ”-måla”. Om detta står att läsa följande:

Ortnamnselementet är egentligen en böjd form av det maskulina fornsvenska ordet male, med sannolik ursprunglig innebörd "avmätt jordområde" (jfr danska och norska verbet måle "mäta"), varav senare "inhägnat jordområde, intaga". Ordet lever kvar i dialekterna som måle med liknande betydelser.

Jag fortsätter att citera eftersom vi nu är djupt inne i ortnamnsmystiken:

Bebyggelsenamn på måla är mycket vanliga inom ett geografiskt begränsat område i sydöstra Sverige (Blekinge, östra Småland, södra Östergötland). Namn med efterledsvarianten målen (i norra Småland och södra Östergötland) har fått bestämd artikel tillagd först på 1500- och 1600-talen.

Så här kan man hålla på om man känner för den saken. Men, som vi sa på vår gamla gata: Vad gör det om hundra år? Det betydde att man egentligen kunde skita i allt.