tisdag 23 augusti 2022

Via medier får vi vrålkoll på både det förgångna OCH framtiden

I ett samtal med historikern och författaren Peter Englund (P1, Vetenskapsradion Historia) talade denne om att vi bör försöka bortse från vad vi själva vet när vi betraktar historien och anstränga oss att förstå hur människor förr tänkte. Bilder av olika händelser i det förflutna måste ständigt kompliceras för att kompletteras.

I samma program beskrev en forskare vad sociala medier gör av och med vår kollektiva kunskap om historien. Den riskerar att bli till en må-bra-minneskultur som genomsyrar vårt tänkande genom att vissa utvalda ämnen "delas", får stort utrymme och att nostalgi m m präglar en stor del av detta kollektiva minne.

Varken författaren eller forskaren citeras ordagrant av mig som sitter här och tolkar lika vilt som alla andra. Vår samtid stöper snabbt som attan stora delar av mänskligheten i samma form, brukar jag tycka. Och kanske gör vi detsamma med historien.

Ett roligt försök att påverka inte historien, men väl framtiden, presenterades på SVT Nyheter häromdan. Det gällde en satsning (inför nästa jul) som helt frankt kallades ”ny jultradition”.

De traditioner jag känner till har tagit tid och skötts av människorna själva (påskyndade av ekonomiska krafter, i och för sig). ”Förhoppningen är att både vuxna och barn ska älska och se den, säger programdirektören” om satsningen. Förhoppningsvis är citatet fel och löd: ”...ska älska att se den”.