onsdag 3 maj 2023

Är vi dummare än tåget*? Och var vi smartare innan tåget fanns?

Det är lätt att inse hur ofta man slåss i onödan. Distinktionen mellan var/vart är snart ett minne blott, sörjd och saknad av få, utom ett par rabiata åldringar. Vårt skuggmodersmål, engelskan, har ett och samma ord, "where", för de båda – möjligen påverkar det svenskens avlägsnande av ”var”. Antagligen vinner ”vart”, det har varit vanligt i vardagsspråket. Förutom i vissa norrländska dialekter där ”vars” (kort a!) används för både ”var” och ”vart”.

Lät det där uppgivet och ödmjukt kommer nu en vändning, från SVT Nyheter, 29 april: ”Människan blir allt dummare. Det visar en rad studier som gjorts på vår intelligensnivå.
– Det är särskilt i ordförråd och matematik som det börjar dala", säger forskaren Ole Røgeberg till SVT:s Idébyrån.”

Den folklige professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson, är övertygad om att människan blivit dummare. Han säger i programmet att man kan se vår tilltagande dumhet som en vällevnadssjukdom, och att detta delvis ”beror på den tekniska utvecklingen”. Det kan t o m vara så att människan var ”smartare” för 20 000 år sen: ”Det är inte nödvändigtvis så att civilisationens utveckling sammanfaller med att vi blir smartare. Men det är inte givet att vi människor måste bli smartare och smartare ikapp med maskinen. Det finns ingen naturlag i det”, säger han i programmet (kolla själv på SVTplay).

Det här får sbråkbloggaren att vända sig från ämnen som ”var/vart” och det ska följa några inlägg av välunderbyggt och privatpersonligt filosoferande kring dumhet.



*Prins August (1831–1873), son till Oscar I, var, säger en samtida text, "i själsgåfvor underlägsen sina bröder". En populär historia berättar att den som var riktigt dum jämfördes med prinsen. Rättare sagt gick jämförelsen via det ånglok han fick uppkallat efter sig.

På Peter Olaussons intressanta sajt Faktoider, vederläggs (som ofta!) den lite alltför bra historien om kunglig koppling