tisdag 16 maj 2023

Inte bara många slags finlir, det finns även olika sorters fina linjer

Finliret är lika intressant som storliret – som väl inte existerar som begrepp, utom när man själv skriver det lite självsvådligt (jo, jag vet vad det heter) i en blogg. Jo, som alltid, skriver man in ”storlir” på Google så nog fanken finns det träffar! Det kan vara folk som är inblandade i grejer som har med ”stora miljardbelopp” att göra. I ens egen lilla, lilla värld (av blommor, höll jag på att skriva) existerar varken stora eller små miljardbelopp!

Ett finlir angående hur man använder vissa ord i speciella sammanhang dök upp när rösten i radion sa ”och av det hårda arbetet blev axlarna utnötta”. Det är klart att man kan säga så om man vill, men i min lilla värld (av blemmor) brukar det vara kläder som blir utnötta. Axlar och andra leder brukar kallas "utslitna" när det t ex är tal om kroppsarbete.

Om vi dröjer vid kroppsligt förfall så brukar huden bli rynkig med åren. Besöker man hemsidor för kommersiella produkter (krämer) kan det stå så här: En åldrad hud behöver generellt mer fukt – rynkor och fina linjer uppstår lättare på en hud som är torr och oelastisk.

Kallade vi verkligen små rynkor ”fina linjer” innan engelskan kom dragande med sina fine lines? Så här skriver en sida på det språket (också i annons för s k hudvård): "Fine lines are small, superficial wrinkles that can develop on your face, neck and other areas of your body".

Fina linjer är små ytliga rynkor, alltså. Var svenskan så finlirig nånsin, det kan man undra. I Husmoderns hemkurer och goda råd från 1926, är det nog fina linjer som kallas ”rynkor i förtid”. Dem kan man undvika. Bloggen ska återkomma om hur.