måndag 29 maj 2023

Är kanjonen Fjaðrárgljúfur på Island hög upptill eller nertill?

I bloggen 19 och 20 maj klagade bloggen på den felaktiga användningen av ”sorgsen”. Det finns en hel del träffar på uttryck som ”det känns sorgset” och jag har fram till våra dagar trott att man bara kan säga att något känns ”sorgligt”. Samt att en person är sorgsen. Kallar man någon ”sorglig” blir innebörden något helt annat.
    
Fjaðrárgljúfur, Samantha Oakey
Nyss fann jag en skådespelare som ”sorgset nog gått bort i stillhet den 24 maj”, vilket skådisens agent sagt i ett uttalande. Och ”sorgset nog” får sorgligt nog många träffar på nätet.

Annat i genren felvalda ord (anser jag, vad Svenska Akademien numera tycker, vete fåglarna) är att så många säger ”dyra” respektive ”billiga” priser. Det hör antagligen till det inte många lyfter på ögonbrynen för. Vi korrekturläsare fick inristat i våra hjärnor: DET HETER HÖGA ELLER LÅGA PRISER!

Häromdan sa någon säga att ”klyftorna är höga”. Då blir det till att tänka efter ett tag. Med det menades väl att inkomst- eller liknande klyftor blivit STÖRRE. Vad gör annars en klyfta som blir klyftigare (ursäkta)? Den kan öka eller minska, bli större eller mindre. Men
en hög klyfta har för mycket av femte dimensionen över sig.