måndag 15 maj 2023

Att titta på saker betyder inte nödvändigtvis att man ser dem

Så ofta som det skrivs i denna blogg om allt möjligt så kan det nästan bli upprepning av upprepningar. För de här texterna är ju bara en spegling, en sorgsen och ibland irriterad sådan, av själva språksituationen i omvärlden.

En återkommande fras som kan få en vansinnig om man börjat lägga märke till den är ”vi/jag ska titta på det här”. Den är en slags förlängning på ett annat gammalt uttryck, ”jag hör vad du säger”. Det verkar inte orättvist att tolka dessa båda som ”vi kanske möjligen kommer att åtgärda det här, fast det är inte troligt”.

Hur som helst fanns det häromdagen anledning att titta på såväl ”titta” som ”se”. Det var när någon sa att det ”gäller att titta till sitt eget bästa”. Jag gjorde en snabbkoll (snabbtitt?) av mina egna vanor och kom på att verben ofta kan bytas mot varann.

Men jag skulle inte ”titta” till mitt eget bästa. En finfin distinktion ges på bloggen Kort från Kvarnby (2010) där en "Gunnar", som lämnat en kommentar, i sin tur kommenteras av bloggaren: ”Jag tycker om att titta på fåglar, men inser efter att ha läst Gunnars ord att har jag riktigt sett dem?”