måndag 1 maj 2023

Det finns många som vill se framåt, men även de som tittar bakåt

Nu är det slut på ledigheten och man vandrar åter i landet Blablabla. Vad sägs om följande autentiska mening, formad av en människa: ”Det här är bilden av narrativet av en skådespelare”. Upprepar: ”bilden av narrativet”.

I hjärnans bortre skrymslen ropar en röst ”meta”! Wikipedia ger exempel på hur det grekiska ordet kan användas: ”En metadiskussion är en diskussion om en diskussion”, Det är mycket snack om snacket i dag. Babbel om babblet. Tugg om tugget. (Kommer inte på fler just nu.)

Bild: Brian Snelson, Unsplash
 En ”bild av narrativet” är såvitt jag förstår en bild av bilden, en beskrivning av beskrivningen. Åter ropas från hjärngömslena: ”Bilden i Allers!” Det här tårta-på-tårta- eller tautologipratet (om en bild av bilden) kom mig att tänka på en omslagsbild i en veckotidning för många decennier sedan
.
Det var första gången jag såg en ”oändlighetsspegel” (som kanske har ett annat namn). Barn som (på den tiden) inte sett hela världen genom att titta in i (eller ut på) det världsvida nätet, kunde tillbringa en halv evighet med att skåda in i densamma.

Det är ungefär som för James Webb, teleskopet som (efter sin föregångare Hubble) ser bakåt i tiden. Eller nåt. Man är inte mycket till fysiker, men sånt bör inte bekymra en.