torsdag 4 maj 2023

Detta är en tid när mycket av allt möjligt växer så det knakar

Det blommande trädet på bilden har inget med texten att göra

Medskapare, medpassagerare, medagerande: det är mycket man kan vara tillsammans med andra. Men just nu var avsikten att kalla fysikprofessorn Ulf Danielsson och en annan fysiker, Max Tegmark, mina medtänkare och det kan låta en smula pretentiöst. Men ”medtänkare” tycks inte finnas i ordböcker och då kan väl demimonder som en annan använda begreppet!

Tegmark tänker en hel del. Det framgår bl a av en SvD-artikel med den dystra rubriken ”Vi kan försvinna på ett fåtal generationer”. Det är svårt att sticka under stol (bör ha obestämd form, inte ”stolen”) med att undertecknad, som länge haft en undergångskänsla, känner sig bättre av att nu ha många kvalificerade medtänkare (som sagt, megalomanin växer så det knakar). För några år sen fick man som negativist utstå hån, spott, spe och misstro.

Tegmark är en av dem som satt klackarna i backen inför revolutionen AI:

När de här systemen används av folk som inte inser riskerna, samtidigt som systemen själva inte förstår vad de säger, då kan det bli farligt. Men generativa system kommer snart att konkurrera ut journalister, poeter, musiker och konstnärer. Vad sjutton skulle vi vilja det för? Det där är ju sysslor som ger oss människor mening i tillvaron.

Hör mitt credo: Den dag en AI-flärp tar över denna blogg är domedagens tid här, liksom harmageddon och hela baletten av fallna riken och ”civilisationer”. Sbråkbloggen ger mening! Åtminstone åt skribenten.