onsdag 31 maj 2023

Ibland önskar man sig stora rundabordssamtal om språkfrågor

Det är mycket som rundas nu för tiden – och då inte bara Godahoppsudden! Har man alltid hållit på att runda annat dessutom? Min osäkerhet beträffande modersmålet växer. En snabbenkät bland jämnåriga – nja, personer mellan 50 och 80 – visar att jag inte är ensam om denna nya trevande hållning.

I rask takt har följande rundats i medier:
Partiledaren anklagas intern för att runda partiets medlemmar i skolfrågan.
Ryssland rundar sanktioner
Ebba Witt-Brattström /…/ är en professor emerita som ganska ofta blir fly förbannad och är omöjlig att runda i den svenska kulturvärlden


SAOL säger att verbet ”runda” betyder 1 göra rund 2 passera el. segla runt. Ja, vad vet man: skulle "passera" kunna vara en synonym i exemplen? Vad gäller Ryssland borde ”undvika” vara ett mer känt verb. Och professorn kanske är omöjlig att, med samma ord, ”undvika”. Men det partiledaren gör är väl snarare att "nonchalera" medlemmarna?

Är ”runda” bara ett av de många ord som flyttats från en konkret innebörd (att köra runt uddar med fartyg) till mer abstrakta ( runda sanktioner, medlemmar och professorer)?

När jag ändå uppehåller mig vid ”rund-frågor”: En undertext i en film löd ”Hon var alltid normal runt honom”. Originalet var ”she always behaved normal around him”. En svensk översättning borde vara”Hon uppträdde alltid normalt i hans närhet".

Nu blir som bekant ett språk aldrig färdigt, men det ska bli intressant att studera dess framtida gestalter. I nästa vecka, t ex.