torsdag 8 juni 2023

Det kan vara svårt att vänja sig vid att folk kurerar utställningar

             Här går människor och tittar på det någon kurerat – eller kuraterat. Bild: Markus Spiske, Unsplash

När man drabbas av sommarens första värmeslag blir det aktuellt med lite gamla anteckningar om ditten och datten för bloggen: Det har varit osäkert kring kuratorer de senaste åren. Inte vad gäller personer som utövar yrket, utan själva titeln, kurator. För inte så länge sen gjorde jag mig lustig över att de som skapar utställningar och kallas kuratorer, också sägs kurera dessa.

Såvitt man begriper har ordet i vanlig ordning tagits från engelska ”curator” och fått en ytterligare betydelse i svenskan förutom de två tidigare: ”person som är an­ställd t.ex. vid skola el. sjuk­hus för att ge råd och hjälp i sociala frågor” eller ”främsta före­trädare för student­nation” Nu finns alltså en tredje: "person som an­ordnar ut­ställningar". (SAOL)

Den inom parentes nämnda ordboken går inte så långt att den låter en utställningskurator ”kurera” utställningar, utan ger i stället verbet ”kuratera”. Det känns ändå vettigt mitt i den svengelska (varför hör man det ordet så sällan?) soppan.

SO som är snabbare på bollen, mer med i tiden och ställer till mer förvirring just därför, hävdar att ”kurera” förutom ”bota” betyder ”verka som konstnärlig kurator
”.