tisdag 20 juni 2023

Inget vidare när bl a myndigheter och medier skriver som krattor


Svar på gårdagens PS: Ja, det måste man, kommunikationen människor emellan är mer bristfällig än nånsin. Det går inte att vara nog tydlig. Vi associerar alla till helt privata grejer eftersom folk skräddarsyr sina tillvaror (nej, den pluralen finns inte). Samtal mellan generationerna ska vi inte nämna. Vi är många gamla som får överlägsna leenden av småbarn när vi inte kan beställa hamburgare av apparater.

Barnen kan i sin tur ha svårt att stava, skriva för hand eller adressera ett brev. Det brukar äldre kunna, men vet kanske inte betydelsen av det enda "adressera" som barnen känner till.

Det är förvånansvärt många som inte bryr sig om det här, de förstår väl sina medmänniskor och allt som sägs och står i medier. De är verkligen avundsvärda – för en gångs skull ingen ironi!

Ändå: bland informanterna finns de som reagerar. Till dem hör A som i går läst följande på text-tv: ”Trafikverket har den senaste tiden fått hård kritik om när tågen kan gå."

”Kritik om när tågen kan gå? Va? tänkte A som lite senare meddelade: "Nu har man ändrat på text-TV till Trafikverket har den senaste tiden fått hård kritik för när tågen kan gå. Prepositionen är nu visserligen rätt, men meningen fortfarande oklar.”

Hur ska barn och ungdomar lära sig läsa, skriva och förstå när vuxna skriver och pratar som krattor? Kritiken som kan riktas mot Trafikverket är snarare den att tågen inte går i tid. Eller som de ska.