måndag 19 juni 2023

En massa självklara skämt om boten återfinns i texten nedan

Att förstå rörelser på nätet är lika lätt som att begripa en enkel Wikipediatext om kvarkar. D v s det går inte. De som säger sig fatta sånt måste skämta med oss andra. Ändå försöker några av oss att gå till botten med frågor vi har. Då kan man hamna hos boten.

Nyligen undrade sbråkmakaren varför i helsicke tusentals singaporianer intresserat sig för denna blogg under senaste tiden. Här ligger en hund begraven, hur smickrande det än må vara. Man får vända sig till människor av yngre årgångar än ens egen för att få ett hum om saken.

En av dessa sa att det nog är en bot som ligger bakom den lilla asiatiska önationens intresse. (Där bor förresten närmare sex miljoner människor på 728,6 kvadratkilometers yta – något under Hamburgs, en stad som i sin tur har ungefär två miljoner invånare.)

Boten? Jag vet, som nämnts, vad botten är, liksom boten (kur, botgöring, böter m fl). En sida som heter Näthatshjälpen säger: En bot är ett dataprogram som utför automatiska uppgifter. Till exempel samla in mailadresser för att skicka spam-mail eller sprida falsk information på olika sociala medier.

Klart. Läggs genast till nya erfarenhetsbanken. Kanske är inte en enda singaporian inblandad. Det här får lämnas åt dem som förstår kvarkar, andliga ting, svåra algo- och logaritmer och fan vet allt. Fast ibland är det lätt att tro att det inte finns någon bot för oss enkla människor, men vi befinner oss, som sagt, bra nära botten.


PS Naturligtvis kommer jag ihåg låten ”Boten Anna” som handlade om en tidig ChatGPT (måste man skriva varje gång man skämtar, eller hur är det nuförtiden?)