torsdag 29 juni 2023

Man måste helt enkelt tro på ett ord som säkerhetsförsäkringar

Informanten A hade hörde följande på lokala nyheter från Stockholm: ”Ett sju år gammalt våldtäktsbrott har uppdagats med hjälp av DNA-analys”.

”Uppdagats?” sa A med den infamt ironiska ton man främst hör hos äldre, och fortsatte: ”Den typen av brott uppdagas väl omgående?” Det framgick senare av berättelsen att brottet tydligen hade uppklarats. Lösts.

A sa att det givetvis händer alla att man säger fel ord i hastigheten och vem känner inte till det? Då är det värre med det skrivna ordet som med hjälp av teknikens under börjat gå så fort att det blir allt mindre trovärdigt. Det är ingen bra utveckling.
  
Att läsare ska gissa sig till innehållet och/eller helst korrekturläsa det känns inte bara jaså utan även vaffanken? Frågan är dock hur man ska bedöma en minister som står och pratar rätt in i en kamera.

Reportern sa: ”Och ditt svar är att om en vecka ska vi ha besked? (Det gällde förstås tuggummit Nato) På vilket ministern svarade: ”Vi utgår ifrån att vi nu arbetar oss framåt med målsättning att vi ska vara medlemmar till Vilnius-toppmötet””.

Rätt knepig mening. Nya ämnen och frågor genererar, som det numera heter, d v s ger upphov till, en hel del begrepp man tidigare inte kunnat tänka ut. Så som t ex ”säkerhetsförsäkringar”. 
Ack, den som hade några såna.


Bilden t h är skapad av Marek Studzinski, Unsplash