torsdag 6 juli 2023

"Väckarklocka" kommer snart att heta "alarmklocka" i ordböcker

Typisk alarmklocka?
Angående ett av moderna världens miljoner hot, sa en forskare (tror jag visst att det var): ”Det här är en alarmklocka”. Det vete sjutton, tänkte undertecknad, tvär och sur i vanlig ordning, förmodligen menar personen ”väckarklocka”. För det är så att vår vanliga väckarklocka, den som väcker oss på riktigt och även bildligt, kallats så i det här landet innan engelskans alarm clock s a s smög sig in bakvägen.

En alarmklocka är något betydligt värre, även om ens egen väckarklocka kan kännas som ett pinoredskap klockan sex eller sju. Och på tal om klockor annonserades tiden av en programledare i radio så här ”Klockan ska precis slå 17.54”. Det lät roligt för dem som förstår vad som menas med att en klocka ”slår”, de har nog inte hört att det sker varje minut!

Väggur brukar slå varje timme. Har man otur kan man få ett hotellrum utanför ett kyrktorn där klockan slår varje kvart!

Överhuvudtaget kommer tidsangivelser framöver att vara förvirrande. Man hör också i medier att klockan kan vara åtta minuter över halv fem (eller nåt). Själv skulle jag föredra tjugotvå i fem, men det är väl också en försvinnande historia eftersom det uppväxande släktet säger sådant som tolv och trettio för halv ett, sju och femton för kvart över sju.

Det är det väldigt få äldre som instämmer i att ny teknik gjort allt enklare: i hela ens liv har vardagsbestyr och språket aldrig tillförne varit så komplicerade som nu. Och hör sen. Ja, jag skrev "tillförne" av rent trots! Alarmklocka, phöh!