lördag 15 juli 2023

Ett par banala funderingar, typiska för en lördag efter en fredag

Mja, det var väl att överdriva i går och säga att problem med stavningen o-å är en modern åkomma. Kol/kål ser man ofta felstavat, men för den som inte är så säker i språkliga ting är det förståeligt – de uttalas ju likadant.

Detsamma gäller gått-gott och säkert fler som inte dyker upp i skallen just nu. Samma svårighet gäller e-ä, ta de typiska felstavningarna för verk-värk. Svenskan (och fler språk, förstås) har ju ett antal ord som uttalas på samma sätt men stavas olika. Just det, sätt blir ofta sett. Men och män stavas sällan fel – de är väl för basala helt enkelt.

Eller förresten, det ska jag låta vara osagt eftersom jag själv gör de här misstagen rätt ofta numera. En teori är att det snabbare sättet att skriva (på dator) har tagit bort det uns av eftertanke man hade förr, särskilt när man skrev för hand.

Experter anser som bekant att vi förlorar en del när vi inte längre har förbindelsen hand och hjärna kvar. Det låter som en självklarhet, men för det som är klart som korvspad för oss som levt längre i en analog tillvaro finns det tyvärr alldeles för få ögon och öron. Synsättet är inte best, det är snarare päst. (Inget vidare som skämt, man kan inte vara på tåpp jämnt…)