söndag 2 juli 2023

Nog skulle det vara fint med en och annan Asterix i tabellerna

Åtminstonde, brevid och medans – se där några ord som ofta både uttalas och stavas fel. Som vanligt kommer ödmjukheten och påminner mig själv om de egna missarna, varav säkert en del ännu inte är upptäckta!

För egen del drar jag gärna upp att jag in i vuxen ålder sa och skrev ”urskuldra”, en typisk folketymologisk miss, kan man nog säga. Många är de som tror att saker är till ”bredden” fyllda – dock  inte min stavningskontroll i Word. Ja, så där håller det på.
 
Som vanligt tycker man ju att det kan krävas mer av s k bildat och/eller utbildat folk, men det finns givetvis dyslektiker i alla människoläger, så det är viktigt att inte vara för snabb med åsikter. 
 
Men ändå: häromsistens sa en forskare att ”… det finns en liten asterix i den tabellen…”. Den lilla stjärnan har ett namn som ofta blir fel. Fast tänker man efter så skulle det se rätt kul – eller gulligt! – ut med en liten Asterix här och där i världens alla tradiga tabeller.

(Ibland blir ens konstnärliga ambitioner väldigt långsökta. Men brukar inte folk säga att "huvudsaken är att man försöker"?)