fredag 14 juli 2023

För den som inte visste: det finns både kålmaskar och kolmaskar

Kålfjärilens larv, kålmasken. Bild: Didier Descouens, Wikipedia

Bloggen brukar emellanåt beskärma sig över tidens ytlighet, förflackning och nedåtgående spiralrörelse i största allmänhet. Utöver språkliga diton, alltså. En av andra funderingar är, som den ständige läsaren (ca tre personer) vet, varför kvinnor ser betydligt mer utstyrda och bemålade ut nu än för femtio år sen. Man hade hoppats och trott på motsatsen.

Smink i kubik, dessa satans ”sotade” ögonlock som får en att tro att man ser en skräckfilm med döingar och inte vanliga nyhetsprogram! Där spatserar nyhetsankare som på en catwalk, spetande på sina ruggigt höga klackar (det gäller dem som kallar sig kvinnor, de andra får ha bekväma skor). 

Kolmask. Bild: Garin Chadwick, Unsplash

Groteskt långa ögonfransar kompletteras ofta med (ja, jag har skrivit om det förr) lika groteska ögonbryn: rektangulära och kolsvarta blaffor. Jag är inte ensam om iakttagelsen: det finns fler av olika åldrar och kön som noterat detsamma.

En kompis var språkligt kvick som attan i sin fråga: Varifrån kommer alla jäkla kolmaskar till ögonbryn som så många kvinnor har? En språkligt van läsare behöver inte skrivas på näsan utan förstår hur roligt det blir eftersom även kålmaskar finns och att välja mellan o och å ibland kan vara svårt. Det får mig att tänka på en modern åkomma (okåmma?) som tas upp i morgon.