fredag 21 juli 2023

Om folk ändå lät bli att tycka det de tycker och lyssnade på mig

Nu en utomspråklig iakttagelse. Mja, förresten, det är inte en korrekt beskrivning, men något intressant att notera. Om man (jag) kommenterar språket som används angående en hemsk eller tragisk händelse (som i gårdagens inlägg), kan omgivningen upplysa en om att det som skett är värre än det dåliga språket i nyhetsförmedlingen.

Detta är ett intressant sätt att få åthutningar på.

Ännu intressantare är att föra diskussioner med dem som ser och hör samma saker vad gäller språkets snabba förändring och försämring. Andra tycker att man ska koncentrera sig på annat.

Att bli tagen för en idiot när man har specialintressen är inget ovanligt. Det är dock en erfarenhet, en påminnelse om att man själv inte bör säga till sportfantaster att de ska se på nyttigare tv-program.

Och hur nördig en Star Wars-fantast än är säger man väl inte att hon/han borde knyppla istället? Eller sylta och safta? Jag häller fast vid språkbetraktandet. Eftersom så mycket svajar i nyhets- och officiellt språk kommer ironiskt nog även andra än D Trump att frukta ”fake news”.

Vilket är en fara som heter duga. Man måste som bekant vara på sin vakt gentemot galningar som växer upp när myllan är den rätta. Mylla? Ja, den bilden är en förlängning av mitt eget snack från i går om att modersmålet är den mark vi står på.

Där skrev jag om hur det moderna bildspråket börjar bli påfrestande. Tänk om folk lät bli att härma politiker och andra bladdersnackare utan talade mer som jag vill!!!