fredag 7 juli 2023

Varför inte ta sin utgångspunkt och avstamp i där det fungerar?

Den 29 juni fanns i bloggen ett citat, ett svar från en svensk minister som fått en fråga om hur det går med Nato-anslutningen: ”Vi utgår ifrån att vi nu arbetar oss framåt med målsättning att vi ska vara medlemmar till Vilnius-toppmötet””.

Samme minister svarade igår på en liknande fråga, och även svaret blev likt det förra: ”Det är vår uppfattning att vi ska jobba för att det ska bli verklighet”. Själv inget politikerämne vill jag ändå föreslå ett svar för alla typer av såna frågor: ”Vi får hoppas att allt går vägen”.

När vi ändå befinner oss i de luddiga kommentarernas ökentrakter kommer ytterligare ett par meningar ur bloggens gömmor. Exemplen är ordentligt nedplitade, vem som yttrade dem är obekant. Men det är inte du och inte jag som skulle ha sagt så här, oavsett sammanhang: ”Jag vill ta min utgångspunkt och avstamp i där det fungerar så att vi sprider de goda exemplen”. 

Ja, vad vore människan utan kraftfulla avstamp och goda exempel? Detsamma gäller det lite cirkusartade utropet: ”Det är viktigt att bolla med professionen”.

Slutligen ett svar på en fråga som måste ha handlat om något Sverige har svårt att klara av. Där blev hur som helst kommentaren: ”…för att Sverige har svårt att använda good practice där den fungerar väl”. Analyserar man det måste det betyda att Sverige har svårt att göra rätt saker, de som funkar. Man kan säkert korta ner det ännu mer och säga att ”Sverige har svårt att vidta rätt åtgärder”. Men här kom för många svenska och svåra ord. Sånt som Sverige inte grejar.