söndag 30 juli 2023

Ur tusentals detaljer sticker smådjävlar upp sina gafflande plyten

Förutom det tydliga raset finns även en språklig profanering och ett lystet tonfall som tillkommit gratis i vår nya världsbild där skvaller, s k underhållning och dumhet firar triumfer, för att använda en indignerad kliché av det slag jag gillar.

Dit hör det förfärliga ordet ”detaljen” som framför allt används av just skvallerpress men även övriga medier som inte håller något större avstånd till de nyss nämnda.

”Oroande detaljen på drottningens hand” – den meningen hör till genren. Liksom ”Här avslöjar Bianca detaljen om nya kärleken”. Googla bara ett kändisnamn som är aktuellt i dagarna och lägg till ordet ”detaljen” så kommer det upp mycket ur denna mylla.

Men kör i vind, djävulen sitter i detaljerna, heter det ju, och det är inte utan att man ser ett gäng smådjävlar sticka upp sina skallar ur många ”informationskanaler”.

Ett annat antydande och mentalt snuskigt tonfall finns i uttrycket ”Lasse och Stina har ett förhållande”. En sån banal utsaga får stå för något dunkelt: minst en av dem är säkert gift. Allt medan kändisar och vanligt folk i sina privatsociala medier ”är” i ett förhållande. Då är deras civilstånd ett sånt som vi enkla dåtidsmänniskor kallade ”de är ihop”. Talade vi ett lite finare språk sa vi att de ”är tillsammans”.