söndag 9 juli 2023

De svarta lådornas betydelse och innehåll förblir höljt i dunkel

Som läsaren märker kommer många exempel från radion. Egentligen kritisk till att ha radio eller tv ståendes och gåendes gör jag så själv. P1 ligger i mitt hem som muzak, det man förr kallade ”hissmusik”. Plötsligt kommer ett intressant program och man lyssnar aktivt. Eller så yttrar någon en konstig mening eller använder ett konstigt ord och dessa blir till bloggens varnande eller underhållande exempel.

Fast först: vad är muzak för begrepp? Det tycks ha skapats av en smartskalle som producerade lugnande och konsumtionsframkallade musik för bl a varuhus. Smartskallen kom på att varumärket ”Kodak” verkade sälja bra och konstruerade ordet av ”musik” och ”Kodak”. Med ett z som pricken över i var ”muzak” fött.

Lång inledning till dagens konstighet! Jo, någon ur min ”muzak” sa ”det här är något av en black box”.Man undrar förstås hur något kan ”vara något av en black box”. En sådan låda trodde jag var det man söker efter flygplanskrascher för att få vetskap om orsak till katastrofen.

Det är knäckande att söka sanningen: först får man veta att flygplanens svarta låda inte är svart utan orange. På Wikipedia förklaras boxen på följande sätt:

Det är en metod inom teknik och vetenskap att bortse från de interna mekanismerna eller strukturen i ett system och bara undersöka och beskriva sambandet mellan indata och utdata utan att bry sig om hur det som sker inne i "lådan" egentligen går till.


Ja, det var ju enkelt. Dessutom kan ”svarta lådor” användas i teater- eller medicinska sammanhang (de senare om biverkningar). Vad personen i radion menade med sitt ”något av en black box” förblir höjt i dunkel.