måndag 19 augusti 2024

Ibland går snacket i cirklar, därav att man kan hamna hos sig själv!

Det finns de som anser akademiskt språk vara flådigt. Det KAN det vara, men ibland drar flådigheten iväg för långt. Från ett universitets sociologiska institution kommer denna text:

Trots detta är äldres sociala exkludering ett ämne som ännu inte fått tillräcklig uppmärksamhet, varken från forskarsamhället eller från politiken. Det finns därför betydande kunskapsluckor vilket leder till en avsaknad av evidensbaserad policyutveckling på området. Därav att forskningsprojektet CIVEX (en förkortning av engelskans Civic Exlusion) kombinerar grundforskning med tillämpningsbar samhällelig påverkan i syfte att brygga dessa kunskapsluckor.


Nu har visserligen påverkan av svenskt nysråk satt det lilla jag vetat/kunnat i gungning: osäkerheten växer! Men tredje meningens inledande ”Därav att” ska väl vara ett enkelt ”därför” eller ”på grund av detta” – och så lite omstuvad ordföljd?

Hittade samma ordval på en kommunhemsida:

Guppen placeras där fotgängare och cyklister tryggt ska kunna röra sig bland bilister, därav att korsningar och övergångsställen prioriteras hastighetssäkring.

(Jag skulle skriva ”därför prioriteras korsningar och…”) 

Och så till Försvarshögskolans ”därav att”:

Det har tagit tid att verifiera bakomliggande underrättelseinformation och äktheten i detta, därav att informationen går ut först nu.

Ytterligare ett universitet, juridiska institutionen:

Det övergripande syftet med projektet är därav att analysera det korsvisa skyddet utifrån företagsnamnets perspektiv…

Har jag nu fattat allt fel och alla dessa ”därav att” inte alls bör ersättas med ”därför” bedes härmed om tillgift. Slutligen hänvisas till Sbråkbloggen den 3 februari 2022 med rubriken ”När rätt oansenliga ord övergår till att bli dekorativa stilmarkörer”.