onsdag 28 augusti 2024

Så här svarar den artificiella intelligensen på intrikata språkfrågor

Ja, jag säger då det. Denna sbråkblogg skulle somna in och av om det inte vore för ett antal informanter med huvudet på skaft. Denna gång är det T som mejlar följande kommentar: ”Jag frågade AI, alltså ChatGPT, om engelskans påverkan på svenska språket och fick nedanstående svar”. Mycket intressant, på min ära, som man la till förr, lite förstärkande sisådär. Här ska nu ChatGPT:s svar i sju punkter genomharvas:

Den första gäller lånord och nya uttryck. AI-n ger några exempel och skriver: Ibland anpassas de engelska orden till svenska böjningsmönster, som "att mejla" istället för "att maila". Eftersom vi människor hela tiden ökar kunnandet hos AI-n så hoppas man att den lär sig att det inte är "böjningsmönstret" som ”anpassas” i exemplet med maila/mejla: det är stavningen!

Den andra punkten kallas ”kodväxling”, ett uttryck man är fajn med och tyvärr faller för själv (fajn i denna mening, t ex). Men angående typiska kodväxlingar skriver AI-n sitt tank- och aningslösa: Till exempel kan någon säga "Jag ska ta en fika, men sen måste jag finisha det här reportet." Ja, det gick ju anmärkningsritt fram till ”reportet”. 

Glen Beck och Becky Snyder programmerar ENIAC*
Själv äger jag andra ordböcker än AI-n och de säger att engelska ”report” (substantivet) betyder ”rapport”. Om AI-n tror (nej, då, den tror inget…) att rapport heter report även på svenska måste den läras att genus för ord som slutar på -rt vanligen är vad som förr hette reale, numera ”en-ord”: ärt, ort, stjärt, infart. Det föreslagna reportet borde imitatören (Chat GPT-n) i så fall kalla reporten. För kongruensens skull.

Folk som jobbat inom tidningsbranschen skulle (välvilligt) förstå ”reportet” som ”reportaget”, vars genus åtminstone är neutrum: ett ”ett-ord”. Ja, det var två punkter av sju, gissa vad det blir imorgon? Men, lugn, de tyngsta invändningarna en mänsklig varelse kan ha mot maskinen finns i de tre första punkterna. Resten är inte så farligt. Men gås igenom ska svaret som T fick!


* ENIAC lär vara världens första elektroniska datamaskin (1940-tal). Bilden från Wikipedia