söndag 11 augusti 2024

Stod Karin och Lasse framför sin bil eller var det nån annans?

Krig diskuteras som tv-spel, tyckte en av bloggens informanter. Och inte för att det går att veta hur länge vissa uttryck använts men det är gott om ”spelplaner” som nämns för dagens krig. 
”Hamas attack mot Israel har vält spelplanen”, är ett exempel ur en text. Gällande kriget i Ukraina sa en svensk militär att de senaste händelserna ”ändrat om hela spelplanen för kriget”. En koll i KB:s dagstidningsdatabas KB (vad nu en sådan koll är värd) visar att de flesta ”spelplaner” på 2020-talet är något annat än de var innan dess – de var med av ett slags konkreta och underhållande ”spelplaner”.

Annat ämne! Vad gäller grammatiska förändringar i modern svenska känner man, förutom av det slags kongruensfel som irriterade informanten A (inlägget i förrgår), irritation över att reflexiva pronomen verkar skatta åt förgängelsen. I sin (inte hennes!!!) Evas Språkblogg, skriver Eva Sahlström om det som nu tycks vara ett stort problem: att välja rätt pronomen, SIN eller DERAS. Hon skriver: Med sin/sitt/sina skiljer svenskan ut sig från många andra språk – för oss är det skillnad om Anna går ut med sin hund, eller med hennes hund.
 
Svenska j
Bild: Bull-Doser, Wikipedia
ournalister har problem med det här. Nyligen läste jag i en av de stora drakarna följande bildtext: ”Karin R och Lasse P framför deras första plåtis 1988, en Renault Trafic”. Här tarvas först en förklaring: ”plåtisar” kallas tydligen ombyggda folkabussar och skåpbilar. Det är ett ord som funkar bra, mindre bra låter ”deras” eftersom det heter ”sin” i den bildtext om denna plåtis jag antecknade i min ”bank” för några dar sen.


Nu är det ändrat. Och det är förstås prima att någon på tidningar korrekturläser och ändrar i efterhand, men det feliga (jo, jag låtsas att adjektivet ”felig” finns) åker ut till allmänheten först och korrigeras endast om någon råkar se det. Ibland är det läsare. Första gången jag såg läsare uppmanas att rapportera felstavningar och andra misstag till diverse redaktioner var det svårt att tro de egna ögonen/öronen.

Sån är världen vorden. Men det är sant, NÅGON GÅNG är det svårt att veta när sin/sitt/sina ska föredras framför possessiva pronomen. I Evas Språkblogg ges exempel på några såna specialfall. Dessutom är Eva en mer seriös person än undertecknad. 

Men man får hoppas att redaktioner inte släpper ut allvarligare fel än pronomenmissar.