måndag 26 augusti 2024

Sbråk inte konsekvent när det gäller skandalösa icke-nyheter

Nej, i den här världen är det ändå svårt att hålla sånt som att inte falla för frestelsen att ta upp världsomfattande händelser (stod i denna blogg i går). En av dessa beskrivs så här i en stor svensk tidning: Efter kritiken ändrar SVT upplägget för Finalkvalet i Melodifestivalen. Bland annat gör man om Finalkvalets upplägg – och släpper alla de tävlande låtarna i förtid.

Ja, man har ju undrat. Denna festival tog upp vårt gemensamma luftutrymme en vecka i början av maj. Nästan fyra månader har gått utan att medierna diskuterat den, men nu är det åter dags. Förändringen av det s k finalkvalet diskuteras i de flesta svenska medierna i dagarna.

Som äldre minns man tiden innan evenemanget svällt till en superhändelse med fluffigt innehåll. Den stora publiken växer likaså och vad det beror på vete tusan. Jo, förresten, sånt sker, men den enorma bevakningen hos seriösa medier är svår att begripa.

På samma tapet, seriösa svenska medier (läs f d seriösa), har det norska kungahusets göranden och låtanden varit. I sammanhanget lär även ett flertal nyhetsplatser grävt neråt och bakåt och rapporterat om tidigare skandaler hos samma kungahus.

Nej, det är bäst att hålla sig till de rent språkliga problemen. I samband med Melodifestivalen, när Ekots nyhetssändning i radion rapporterade om supernyheten som citerats ovan, talade någon inblandad om hur det skulle bli för dem som ”var med i första epioden". Heter det inte deltävling, eller vad talar man om för ”episod”?

I SAOL 2015 beskrivs ”episod” innebära ”snart över­gående händelse el. period, mellan­spel”. SO är Svenska Akademiens senaste ordbok (den utkom digitalt 2021) och den har därmed flest ord och begrepp vi numera med blixtens hastighet importerar från engelska. Den ger två betydelser av ordet: 1) ”(till­fällig och relativt obetydlig) händelse” och 2) ”avsnitt”. Engelska ”episode” betecknar vanligen det som på svenska länge hetat ”avsnitt”.