onsdag 7 augusti 2024

Att försöka skapa minnen för andra är både vänligt och förmätet

Som sagt: det är inte bara de illa behandlade orden och meningarna en gammal sbråkbloggare kan fara illa av. Beträffande att ”boosta sitt kulturkonto” (gårdagens sista stycken) är det svårt att finna ord. Av erfarenhet vet jag att det inte går att förklara sina invändningar mot den sortens tondövhet. Man blir nog så lagom ”kulturell” om man försöker klä på sig upplevelser och tankar som inte har annat att bottna i än hur man ska uppfattas av andra.

Nu är det inte lätt för Människan som präglas av ekonomistiskt synsätt ända in i känslolivet. Ett av alla apotek beskrev sina prima extraerbjudanden med något som gör att ”du kan investera i familjen”. Förutom dessa investeringar ha jag i dagarna ett flertal gånger stött på en fras som återkommer (på diverse sociala ”medieplattformar”) hos yngre och medelålders föräldrar: de vill ”skapa minnen” för sina barn. Skapa minnen? Vem i fadderuttan är man när man får för sig att man kan ”skapa minnen” åt andra? Den som har vuxna barn eller andra släktingar/vänner som varit med när man själv höll i trådarna har helt andra minnen än vad de goda föräldrarna och andra vuxna eventuellt hade som ambition. Det är m a o svårt att styra över sådant.

Det mesta är uppdrivet som satan ovanpå den kapitalistiska grund som världen utgör. Men för tusan, det här är inte platsen för politik egentligen, och förresten verkar de flesta samhällsordningar/ekonomier går åt skogen hur mycket fina minnen folk än önskar sig resp får till "skänks”. Får ta till en person äldre än undertecknad för att påminna om andra råd än ekonomiska för mänsklig tillvaro (jämför boostandet av kulturkonton):

Ellen Key gjorde skillnad på kunskap och bildning ”Bildning är icke vad vi lärt utan vad vi hava kvar när vi glömt allt vi lärt.” Detta kända citat sammanfattar ganska väl Ellen Keys bildningssyn. Hon ser inte bildningen som i första hand ”nyttoinriktad”, den kan inte mätas i boklig kunskap. Bildning är snarare sammansmältningen av förståndets, hjärtats och smakens bildning

Ovanstående citat står på Ellen Key-Sällskapets hemsida. Ellen Key, 1849-1926, beskrivs som författare, pedagog och kvinnosaksideolog på Wikipedia.